Přeměny rozdělováním obchodních společností - Dvorská, Helena (2018)
Cílem této diplomové práce je popsat problematiku rozdělení obchodních korporací z právního, účetního a daňového hlediska a následně rozbor rozdělení obchodní společnosti odštěpením a související problémy. Regulace rozdělení je nejrozsáhlejší z právního hlediska, proto této problematice je věnována velká část této práce. Co se týká účetního regulace, práce se zaměřuje především na ocenění jmění a vykazování odložené daně. Z daňových povinností je zmíněna především daň z příjmů právnických osob a dále pak daň z přidané hodnoty a daň z nabytí nemovitých věcí. Praktická část je věnována rozdělení obchodní společnosti O2 Czech Republic odštěpením se vznikem nové společnosti v roce 2015.