Výchova k podnikavosti žáků na středních školách - Pinďáková, Eva; Fišerová, Marie, 1960-; Králová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Diplomová práce „Výchova k podnikavosti žáků na středních školách“ si klade za cíl představit problematiku podnikavosti spojenou s její výchovou u žáků středních škol. Pojem výchova i podnikavost má mnoho významů a definicí, proto jsou v samotném úvodu vymezeny, tak jak jsou vnímány v celé diplomové práci. Poté následuje rozbor dokumentů vydaných Evropskou unií i Českou republikou o problematice podnikavosti, z nichž vyplývá, že je důležité žáky vést k zakládání vlastního podnikání, jelikož to zabezpečí hospodářský růst, zvýšení konkurenceschopnosti i životní úrovně v evropských zemích. Další kapitola se věnuje postavení podnikavosti a její výchovy v současných školních kurikulech evropských i českých zemích. Cílem je zjistit, jak je tato problematika integrována do vzdělávacích systémů a jaké metody jsou v evropských zemích nejčastěji využívány. Následuje analýza hlavních atributů, které ovlivňují výchovu k podnikavosti, z níž vyplývá, že je zásadní správný výběr vyučovací metody. Na analýzu navazuje kapitola, která se věnuje komparaci právě dvou nejpropracovanějších metod Fiktivní firma a firma Junior Achievement. Na závěr je proveden výzkum, který má za cíl zhodnotit tyto dvě metody z hlediska samotných žáků.
Vedoucí práce: Marie Fišerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: učitelství ekonomických předmětů pro střední školy [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses