Návrh vizualizace dopadů účetních transakcí na účetní výkazy v kontextu rozvoje účetního myšlení - Kosíková, Iveta; Berková, Kateřina, 1984-; Fišerová, Marie, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
V diplomové práci jsou představeny tři vizualizační úlohy na téma zásoby vlastní činnosti, komponentní odpisování a zálohy, které mohou být zařazeny do výuky účetnictví na středních školách. Hlavním cílem je simulace dopadů účetních transakcí na účetní výkazy.Příklad na zásoby vlastní činnosti je vytvořen v programu PowerPoint, kromě dopadů účetních případů do rozvahy žáci uvidí i animace znázorňující děj ve firmě. Případová studie na komponentní odpisování zpracovaná v programu Excel vede žáky k vnímání odpisů jako zdroje financování. Třetí úloha je také zhotovena v Excelu a má za cíl upevnit žákům znalosti o zálohách. Zobrazuje dopady účetních případů do rozvahy, a navíc v úloze žáci řeší zadané operace z pohledu dvou subjektů.Uvedené vizualizace rozvíjí u žáků účetní myšlení, digitální gramotnost, odborné a klíčové kompetence, které neustále nabývají na významu. Uplatnitelnost vizualizací byla zjišťována v rámci výzkumu od čtyřiceti čtyř středoškolských učitelů účetnictví. Jednalo se o kvalitativní výzkum s prvky kvantitativního, ke shromáždění dat byl využit anonymní dotazník s otevřenými otázkami.Většina učitelů předložené vizualizace hodnotila kladně. Nový typ úloh, které doposud žádná učebnice nenabízí, se jim zamlouval. Čtyřicet vyučujících vnímá pomůcky jako motivační a přiměřené. Obdobný počet respondentů souhlasí s využitím pomůcek tohoto druhu v budoucí výuce účetnictví.
Vedoucí práce: Kateřina Berková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: učitelství ekonomických předmětů pro střední školy [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses