Zdanění finančního sektoru v Evropské unii - Pulchartová, Petra (2018)
Tématem diplomové práce je zdanění finančního sektoru v zemích Evropské unie, se zaměřením na sektorové daně uvalené na finanční instituce. Vzhledem k tomu, že se na toto téma vedou diskuze již řadu let, v úvodní části práce jsou popsány historické koncepty zdanění finančních institucí a důvody vedoucí k jejich zdanění. Krátce je zmíněna i daň z přidané hodnoty a korporátní daně v souvislosti s finančními institucemi. Stěžejní část práce se věnuje popisu sektorových daní využívaných aktuálně v jednotlivých státech Evropské unie – většinou se jedná o daně z pojistného plnění, bankovní daně a daně z finančních transakcí. V závěrečné části jsou pak získané poznatky shrnuty. Krátce je pojednáno i o snahách o harmonizaci ze strany Evropské unie prostřednictvím zavedení jednotné daně z finančních transakcí, které ale zatím nebyly příliš úspěšné.