Komparativní analýza zdravotnických systémů České republiky, Spojených států amerických a Švédska s následným zaměřením na korelaci mezi zdravotnickými výdaji a nemocností obyvatelstva v letech 1997–2017 - Brejcha, Martin (2018)
Tato práce se zabývá analýzou a srovnáním zdravotnických systémů států, které využívají odlišné systémy financování zdravotní péče v letech 1997-2017. Cílem práce je analyzovat, který model zdravotnického systému poskytuje kvalitnější zdravotní služby a který je úspornější. Sekundárním cílem práce je prokázat, zda existuje statistická závislost mezi zdravotnickými výdaji a nemocností obyvatel. V rámci teoretické části jsou představeny základní modely financování zdravotní péče a ekonomické koncepty týkající se ekonomie zdraví. V praktické části práce jsou postupně analyzovány zdravotnické systémy vybraných států a následně jsou komparovány z hlediska výdajové náročnosti a kvality poskytované péče. Nejúspornější zdravotnický systém z vybraných států je v České republice, zatímco nejkvalitnější zdravotní péče je ve Švédsku. V poslední subkapitole praktické části je provedena korelační analýza, která prokazuje, že statistická závislost mezi výdaji na zdravotnictví a nemocností obyvatel existuje.