Komparace makroobezřetnostní politiky České republiky a Švédska - Soukup, Jan (2018)
Diplomová práce se věnuje problematice makroobezřetnostní politiky se zaměřením na její uplatnění ve Švédském království a České republice. První kapitola popisuje teoretické základy makroobezřetnostní politiky a s ní související pojmy jako finanční stabilita, systémové riziko a finanční cyklus. Kapitola se též zaměřuje na makroobezřetnostní nástroje a jejich transmisi. Práce dále zkoumá uplatnění makroobezřetnostní politiky ve Švédsku a České republice, přičemž jsou popsána institucionální uspořádání, implementované nástroje v obou státech a analyzovány indikátory, na jejichž základě byly nástroje zavedeny. V závěru práce je provedeno zhodnocení přijatých makroobezřetnostních opatření v jednotlivých zemích a srovnání jejich makroobezřetnostních rámců a vybraných ukazatelů systémového rizika.