Vztah CSR aktivit k ekonomické výkonnosti vybraných podniků. - Rysková, Lucie (2018)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu vztahu mezi realizovanými společensky odpovědnými aktivitami vybraných podniků a jejich dopadem na jejich ekonomické výsledky. Cílem práce je zjistit, zda a jakým způsobem sledované podniky působící na českém trhu do své firemní strategie zakomponovávají myšlenky konceptu CSR a jak tyto aktivity dále ovlivňují jejich finanční výkonnost. Jedná se o specifické CSR aktivity, které spojují jejich společenský přínos s ekonomickou hodnotou podniků, a tím se podílejí na vytváření sdílené hodnoty (Creating Shared Value). Na základě analýzy reportů a vyhodnocení současné situace mezi jednotlivými podniky jsou následně navržena možná doporučení, která by postupně mohla vést ke zlepšení. Práce se dělí na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je pozornost věnována vymezení pojmu společenská odpovědnost, jejímu historickému vývoji, souvisejícím konceptům a způsobům měření. Praktická část popisuje aplikované CSR aktivity jednotlivých podniků, jejich základní hodnoty v tomto směru, aktivity v rámci jednotlivých pilířů CSR včetně konkrétních příkladů realizovaných projektů a jejich následné porovnání ve vztahu k přínosům k jejich ekonomické výkonnosti. Data byla získána z reportů o společenské odpovědnosti nebo o udržitelném rozvoji, které jsou podniky vydávány buď samostatně nebo jako součást výroční zprávy, či specializovaných webových stránek zaměřených speciálně na tuto problematiku.