Vývoj českého filmového průmyslu v letech 1939–1944 vzhledem k vývoji v letech 1918–1939 a otázka výsadního postavení společnosti Lucernafilm s.r.o. - Kučerová, Viola; Dufek, Pavel, 1968-; Jakubec, Ivan, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Cílem této diplomové práce je popsat vývoj českého filmového průmyslu mezi lety 1918–1944 a jeho proměny v důsledku historických událostí. Práce se zaměřuje na významné společnosti v rámci domácí kinematografie a zabývá se otázkou, jaké postavení v rámci české kinematografie zaujímala společnost Lucernafilm. V první části práce je popsán vývoj filmového průmyslu od jeho počátků až do začátku německé okupace a působení společnosti Elektafilm. V hlavní části je kladen důraz na období protektorátu a dopady nacistické okupace na domácí kinematografii. Dále se práce zaměřuje na společnost Lucernafilm, A-B (Barrandovské filmové ateliéry) a jejich postavení v rámci filmového trhu. Na závěr jsou zhodnoceny aktuální televizní, filmové a divadelní projekty, ve kterých se téma české kinematografie konce 30. a začátku 40. let objevuje.
Vedoucí práce: Pavel Dufek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses