Vývoj nezaměstnanosti ve vybraných průmyslových odvětvích v meziválečném Československu - Fraňková, Petra; Jakubec, Ivan, 1960-; Dufek, Pavel, 1968-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem nezaměstnanosti v době meziválečného Československa ve vybraných odvětvích. Cílem práce je zhodnotit, jak se vyvíjela nezaměstnanost v tomto období, se zaměřením na průmysl textilní, konfekční, kamenný, zeminný a sklářský, potravinářský, papírnický a průmyslovou výrobu zboží dřevěného a řezbářského. Součástí je také snaha o verifikaci hypotézy: Indexy nezaměstnanosti v Československu v letech 1921 až 1936 ve všech vybraných průmyslových odvětvích nepřesáhly hodnotu 20,0 (1929=1). Teoretická část práce se soustředí na vymezení základních pojmů a poukazuje na hospodářskou situaci v Československu, k čemuž využívá metodu deskripce, kde z rozboru odborné literatury a pramenů vyplývá, že si meziválečné Československo prošlo jak obdobím konjunktury, tak také obdobím deprese. V praktické části práce je popsána sociální situace v Československu, dále je pomocí metody komparace a statistické analýzy ukázán vývoj nezaměstnanosti nejprve ve vybraných odvětvích a poté celkem. Ze získaných dat vyplývá, že vývojový trend byl v jednotlivých odvětvích velmi podobný, ve všech sledovaných odvětvích je pak patrný vliv Velké hospodářské krize, kdy pozorujeme nejvíce neumístěných uchazečů. Dle provedené analýzy byla hypotéza vyvrácena, protože v průmyslu kamenném, zeminném a sklářském a v průmyslové výrobě zboží dřevěného a řezbářského vzrostl počet neumístěných uchazečů více než dvacetkrát oproti roku 1929. Závěrem je provedena korelační analýza nezaměstnanosti s hrubým domácím produktem, ze které je zřejmá existující závislost mezi těmito veličinami.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses