Komparace vývoje nezaměstnanosti v České republice a ve Španělsku v letech 2006-2016 - Primasová, Alice; Krebs, Vojtěch, 1950-; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Vývoj nezaměstnanosti patří bezesporu k nejdůležitějším ukazatelům úspěšnosti hospodářské politiky. Již v minulosti patřil problém nezaměstnanosti k jednomu z nejdiskutovanějších témat, hlavně v době, kdy počet nezaměstnaných výrazně stoupal a představoval tak nebezpečí pro fungování ekonomiky. Teoretická část práce se věnuje základním pojmům týkajících se nezaměstnanosti společně s hlavními teoriemi nedůležitějších ekonomických škol. Vysvětluje fungování na trhu práce a uvádí základní principy politiky zaměstnanosti. Součástí teoretické části jsou i základní definice a metodiky používané k měření nezaměstnanosti v České republice a ve Španělsku. Praktická část se zpočátku zaměřuje na popis vývoje a porovnání míry nezaměstnanosti u sledovaných zemí. U obou zemí je možné pozorovat podobný trend ve vývoji míry nezaměstnanosti vlivem hospodářské krize. Nezaměstnanost je v obou případech vyšší u mladých lidí a žen. Česká republika má jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropské unie, což je mimo jiné způsobeno vlivem rychlého hospodářského růstu, nízké mzdové hladiny a návaznosti na ekonomiku Evropské unie. Existují také obrovské rozdíly mezi jednotlivými regiony uvnitř zemí, zejména pak v případě Španělska. Tyto rozdíly jsou způsobeny hlavně strukturou hospodářství a úrovní dosaženého vzdělání obyvatel. Hypotéza, že vývoj nezaměstnanosti byl silně ovlivněn hospodářskou krizí, avšak dopad na všechny ekonomiky nebyl stejný a nezaměstnanost je ovlivněna i řadou vnitřních faktorů, se na základně analýzy dostupných statistických dat potvrdila.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses