Sdílená ekonomika a zdanění příjmů z ní - Šaffková, Denisa (2018)
Tato diplomová práce se věnuje aktuálnímu tématu sdílené ekonomiky, konkrétně zdanění příjmů z ní plynoucích. Teoretická část práce popisuje, jak sdílená ekonomika funguje, jaké jsou její hlavní oblasti a k nim představuje nejvýznamnější aktéry trhu jako je Uber či Airbnb. Analytická část práce se věnuje postoji Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj a Evropské unie, včetně legislativy vybraných států EU, tedy o České republiky z pohledu regulace dané oblasti sdílené ekonomiky a z pohledu případných již platných či chystaných legislativních změn i v oblasti zdaňování. Cílem práce je ilustrovat potenciální daňové úniky plynoucí z příjmů ze sdílené ekonomiky na dani z příjmů fyzických osob, dani z přidané hodnoty a místních poplatků souvisejících s poskytováním ubytovacích služeb na základě dotazníkového šetření.