Sdílená ekonomika a zdanění příjmů z ní - Šaffková, Denisa; Vančurová, Alena, 1957-; Kábelová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Tato diplomová práce se věnuje aktuálnímu tématu sdílené ekonomiky, konkrétně zdanění příjmů z ní plynoucích. Teoretická část práce popisuje, jak sdílená ekonomika funguje, jaké jsou její hlavní oblasti a k nim představuje nejvýznamnější aktéry trhu jako je Uber či Airbnb. Analytická část práce se věnuje postoji Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj a Evropské unie, včetně legislativy vybraných států EU, tedy o České republiky z pohledu regulace dané oblasti sdílené ekonomiky a z pohledu případných již platných či chystaných legislativních změn i v oblasti zdaňování. Cílem práce je ilustrovat potenciální daňové úniky plynoucí z příjmů ze sdílené ekonomiky na dani z příjmů fyzických osob, dani z přidané hodnoty a místních poplatků souvisejících s poskytováním ubytovacích služeb na základě dotazníkového šetření.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses