Analýza vývoja hypotekárneho trhu a trhu s nehnuteľnosťami v ČR - Troppová, Andrea (2018)
Hlavým cieľom predkladanej diplomovej práce je analyzovať vývoj hypotekárneho trhu a trhu s rezidenčnými nehnuteľnosťami v Českej republike v období 2007 - 2017 so špecifickým zameraním na byty v Prahe, Brne a Ostrave. Pre hlavný cieľ som si stanovila 2 parciálne ciele. Prvým je skúmanie prepojenia týchto trhov a druhý predstavuje analýzu výhodnosti kúpy bytu v komparácii s nájmom s využitím modelových príkladov. V priebehu sledovaného obdobia klesli hypotekárne sadzby v dôsledku stimulácie trhu po finančnej kríze na historické minimá, čo prinieslo rast objemov poskytovaných hypoték ako pre zaistenie vlastného bývania, tak za účelom investičnej činnosti. Dôsledkom silnej korelácii hypotekárneho trhu s realitným trhom, priaznivého vývoja makroekonomických ukazovateľov a nedostatočnej bytovej výstavbe, bol nárast cien bytov až nad ich fundamentálne hodnoty. Nájom v ČR kopíruje trend na realitnom trhu. Na základe modelových príkladov som dospela k záveru, že nájom je menej výhodný ako kúpa bytu o veľkosti 3+kk situovaného v novostavbe, a to v dôsledku stále nízkych hypotekárnych sadzieb. V diplomovej práci využívam metódy deskripcie, syntézy a komparácie.