Finanční náklady a ekonomické důsledky spojené s předčasným porodem - Skřečková, Monika (2018)
Diplomová práce zkoumá náklady spojené s porodem předčasným a porodem v termínu. Cílem analýzy je porovnání finančních nákladů vzniklých při porodu v období od 24. do 37. týdne těhotenství s náklady spojenými s porodem v termínu. Práce bere v potaz nejen náklady vzniklé za pobyt novorozence v nemocničním zařízení, ale i technické vybavení neonatologických oddělení či sociální náklady spojené s odchodem matky na rizikové těhotenství. Při vyhodnocení nákladů za vybrané týdny porodu, dochází práce k závěru, že předčasný porod je v nákladech mnohonásobně vyšší než porod v termínu s rozdílem až několika milionů. Práce nabízí komplexní shrnutí nákladů na pobyt novorozence na neonatologickém oddělení dle vybraných týdnů porodu.