Vliv druhého ropného šoku na měnovou politiku Federálního rezervního systému Spojených států amerických - Košut, Jaroslav; Johnson, Zdenka, 1983-; Skřivan, Aleš, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
70. a 80. léta jsou známa především díky období tzv. „velké inflace“, které vážně poznamenalo vývoj Spojených státech amerických a jehož řešení bylo velmi ekonomicky i politicky náročné. V teoretické části práce přibližuje hospodářskou a monetární situaci v 70. letech, poukazuje na možný vliv ropných šoků a monetární politiky na vývoj makroekonomických agregátů a dokresluje tak výchozí situaci před nástupem Paula Volckera na post předsedy Rady guvernérů Federálního rezervního systému. V praktické části přistupuje k analýze vývoje cenových indexů v kontextu druhého ropného šoku a poukazuje na jejich výrazné ovlivnění jak druhým ropným šokem, tak později i monetární politikou předsedy Volckera. Spojuje také rozhodování předsedy Volckera o monetární politice v první polovině 80. let s vývojem indexu cen spotřebitelů jako klíčovým faktorem a prezentuje názor, že druhý ropný šok měl zásadní vliv na měnovou politiku Federálního rezervního systému ve sledovaném období.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses