Determinanty ovlivňující výši měsíční platby na doplňkové penzijní spoření - Michal, Karel (2018)
Bakalářská práce se zabývá determinanty, které ovlivňují výši měsíční platby na doplňkové penzijní spoření. V současnosti je toto téma aktuální vzhledem k narůstajícímu problému financování důchodů státem, který se bude především s ohledem na stárnutí populace v ČR i nadále prohlubovat. Primárním cílem práce je na datech získaných dotazníkovým šetřením ověřit, jakým způsobem a v jakém rozsahu ovlivňují různé determinanty výši platby na doplňkové penzijní spoření. V teoretické části práce stanovuji za pomoci literární rešerše odborné publikace primární hypotézu. Na základě Modiglianiho teorie životního cyklu předpokládám, že počet účastníků doplňkového penzijního spoření a výše jednotlivých plateb budou s narůstajícím věkem pracovníků stoupat. V praktické části nejdříve data získaná dotazníkovým šetřením ověřuji za pomoci ekonometrického modelu logistické regrese a poté i vlastní analýzou dotazníku. Primární hypotézu byla potvrzena komparací obou použitých metod. S narůstajícím věkem respondentů stoupá jak počet účastníků doplňkového penzijního spoření, tak i výše jednotlivých plateb.