Determinanty ovlivňující výši měsíční platby na doplňkové penzijní spoření - Michal, Karel; Chytil, Zdeněk, 1949-; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Bakalářská práce se zabývá determinanty, které ovlivňují výši měsíční platby na doplňkové penzijní spoření. V současnosti je toto téma aktuální vzhledem k narůstajícímu problému financování důchodů státem, který se bude především s ohledem na stárnutí populace v ČR i nadále prohlubovat. Primárním cílem práce je na datech získaných dotazníkovým šetřením ověřit, jakým způsobem a v jakém rozsahu ovlivňují různé determinanty výši platby na doplňkové penzijní spoření. V teoretické části práce stanovuji za pomoci literární rešerše odborné publikace primární hypotézu. Na základě Modiglianiho teorie životního cyklu předpokládám, že počet účastníků doplňkového penzijního spoření a výše jednotlivých plateb budou s narůstajícím věkem pracovníků stoupat. V praktické části nejdříve data získaná dotazníkovým šetřením ověřuji za pomoci ekonometrického modelu logistické regrese a poté i vlastní analýzou dotazníku. Primární hypotézu byla potvrzena komparací obou použitých metod. S narůstajícím věkem respondentů stoupá jak počet účastníků doplňkového penzijního spoření, tak i výše jednotlivých plateb.
Vedoucí práce: Zdeněk Chytil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses