Měnová reforma v roce 1953 a její dopad na životní úroveň - Plášil, Martin; Dufek, Pavel, 1968-; Nikodym, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Bakalářská práce se zabývá měnovou reformou provedenou v roce 1953 v Československu a jejím dopadem na životní úroveň obyvatelstva. Prověřuji hypotézu, že cíle pětiletého plánu vedly k výrazně nižšímu nárůstu spotřeby a životní úrovně, než by odpovídalo reálnému růstu československé ekonomiky. V teoretické části se věnuji hospodářskému, sociálnímu a historickému kontextu zkoumaného období, který je nezbytný pro pochopení praktické části. Zde již porovnávám životní úroveň v různých časových obdobích. Pro komparaci jsem využil vybrané ukazatele (národní důchod, spotřebu, příjmy a výdaje domácností). Stěžejní determinantou životní úrovně pro moji práci je osobní spotřeba, která, dle mého názoru, nejlépe odhaluje skutečnou životní úroveň. Na základě zjištěných informací musím konstatovat, že celková životní úroveň vzrostla, avšak měnová reforma měla dopad na zpomalení jejího tempa růstu.
Vedoucí práce: Pavel Dufek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses