Spotřební trh v ČSSR v době normalizace - Bahr, Jan; Dufek, Pavel, 1968-; Váňa, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Bakalářská práce se zabývá analýzou spotřebního trhu v Československé socialistické republice v období normalizace. Prověřuji hypotézu, že na československém spotřebním trhu v 70. a 80. letech panovala rovnováha. V teoretické části je uveden princip fungování centrálně plánovaných ekonomik, metodologie nedostatkové ekonomiky a politicko-hospodářský vývoj ČSSR ve sledovaném období. V praktické části je nejprve popsán ekonomický vývoj, dále analyzuji vývoj osobní a společenské spotřeby, peněžní příjmy a výdaje obyvatelstva a úspory obyvatelstva. Zabývám se jednotlivými charakteristikami poptávky a nabídky na spotřebním trhu a analyzuji rovnováhu na spotřebním trhu pomocí vybraných ukazatelů. Na základě výsledků všech vybraných ukazatelů lze konstatovat, že na vnitřním spotřebitelském trhu v ČSSR, i přes dosažení tzv. „globální rovnováhy“ zhruba od r. 1970, přetrvávaly dlouhodobé strukturální poruchy rovnováhy na trzích dílčích druhů zboží ve smyslu převahy poptávky nad nabídkou.
Vedoucí práce: Pavel Dufek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses