Transformace ekonomiky v České republice a v Polsku – komparace vývoje základních makroekonomických ukazatelů - Sedláček, David (2018)
Práce analyzuje vývoj České republiky a Polska po zahájení procesu transformace z makroekonomického hlediska. Nejdříve se zabývá výchozím stavem obou ekonomik a jejich zvolenou strategií. Poté zkoumá vývoj čtyř základních makroekonomických ukazatelů, tedy HDP, inflace, nezaměstnanosti a také běžný účet platební bilance. Sledované období jsou roky 1989–2004. Ze zjištěných informací lze dospět k závěru, že Česká republika prošla procesem transformace z makroekonomického hlediska příznivěji než Polsko, protože na konci sledovaného období jsou hodnoty většiny makroekonomických ukazatelů v České republice příznivější.