Resocializace příslušníků československých legií - Hataj, Tomáš (2018)
Bakalářská práce se zabývá problematikou resocializace příslušníků československých legií po jejich návratu do vlasti z 1. světové války a občanské války v Rusku. Časově je práce vymezena na období existence první Československé republiky. Hlavním cílem práce je zhodnotit efektivitu státní a soukromé péče o válečné vysloužilce z československých legií, kteří tvořili v tehdejší společnosti menšinu oproti počtu válečných vysloužilců z armády bývalého Rakousko-Uherska. V teoretické části práce je pomocí jednorázové výběrové rešerše odborné literatury charakterizován československý legionář a jeho boj za samostatnost státu. Dále se práce zaměřuje na klíčový pozdní návrat příslušníků československých legií zpět do vlasti, jejich složité výchozí postavení ve společnosti a nespokojenost se situací na domácí scéně, tedy původy mnoha problémů ve snaze o návrat československých legionářů do společnosti. Vzhledem k zásluhám příslušníků československých legií při boji o samostatnost Československa docházelo ze strany státu k jejich upřednostňování a zvýhodňování na trhu práce, a to především před bývalými příslušníky rakousko-uherské armády. Přínosem této práce je analýza výsledků těchto státních zásahů na trhu práce a resocializačních opatření, které měly za cíl zvýhodnit menšinu před většinou. V praktické části je kromě zmíněné analýzy použita metoda deskripce pro charakterizování použitých resocializačních opatření. Na základě dostupných dat se nepodařilo verifikovat zvolenou hypotézu ve znění Systém resocializace příslušníků československých legií byl funkční a efektivní. Veškerá dostupná data hypotézu vyvracejí.