Analýza udržitelnosti průběžného důchodového pilíře v ČR v roce 2017 - Gabík, Tomáš; Tománková, Martina; Rotschedl, Jiří, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Tato práce zkoumá současnou situaci a nastavení důchodového systému v ČR. Na základě očekávaného demografického vývoje a zkušeností s aplikací důchodových reforem v zahraničí analyzuje potenciální budoucí směřování jednotlivých důchodových pilířů v ČR. Hlavním zdrojem zkušeností s alternací důchodového systému je v této práci důchodová reforma, která v roce 1981 proběhla v Chile. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou penzijních modelů a jejich srovnáním, jejichž historické použití je nutné k pochopení rozdílu mezi principem solidarity a principem ekvivalence. Cílem práce je identifikovat případné dopady alternací současného důchodového systému na příjmy a výdaje státního rozpočtu. Pomocí základních mikroekonomických modelů spotřeby práce analyzuje i dopady na úroveň spotřeby jednotlivých ekonomických subjektů. Tato analýza si klade za cíl odhadnout potenciální vliv na úroveň agregované míry spotřeby a jejího dopadu na HDP. Předpokládaný demografický vývoj povede v budoucnosti k růstu výdajů na důchody, což může stát řešit například oddálením odchodu do důchodu nebo zvýšením sociálního pojištění. Práce poukazuje na předpoklad, že po případné alternaci důchodového systému, mohou být příjmy státu ze sociálního pojištění nahrazeny zvýšeným daňovým inkasem.
Vedoucí práce: Martina Tománková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses