Komparace ekonomických koncepcí bolševického Ruska a Sovětského svazu v období 1917-1928 - Chlebek, Patrik (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá obdobím válečného komunismu a Nové ekonomické politiky v bolševickém Rusku a Sovětském svazu, a to především s důrazem na vývoj zemědělství. Účelem práce je popsat a vysvětlit základní prvky těchto dvou hospodářských koncepcí, uvést je do souvislostí, vysvětlit důvody k zavádění nebo naopak rušení jednotlivých kroků a nařízení. Cílem práce je lepší poznání hospodářského vývoje na uvedeném území ve zkoumaném období. Soustředí se především na hospodářsko-politické změny a jejich dopady na život obyvatel. Hlavním závěrem práce pak je, že reformy zaváděné v období Nové ekonomické politiky zlepšily potravinovou situaci v porovnání s válečným komunismem, ale v komparaci s předválečnými léty nedošlo k žádnému významnému zlepšení.