Vliv vybraných Gorbačovových opatření z druhé poloviny 80. let 20. století na rozpad Sovětského svazu - Slaninová, Karin; Fabianková, Klára, 1979-; Švejdová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Práce se zabývá analýzou Gorbačovových opatření v rámci glasnosti, která zapříčinila společensko-politické změny. Zkoumány jsou také reformy perestrojky, které s nimi úzce souvisely. Stěžejní části je analýza vlivu reforem glasnosti na pád Sovětského svazu. V teoretické části práce hodnotí snahy o uvolnění hospodářsko-společenských a politických vztahů. K největšímu posunu dochází za vlády N. Chruščova. V praktické části práce vyhodnocuje vybrané reformy přestavby z druhé poloviny 80. let 20. století. Ekonomická opatření v rámci perestrojky byla v konečném důsledku neúspěšná a hospodářskou krizi ještě prohloubila. Reformy podcenily vedlejší účinky a jejich povaha nebyla slučitelná s tržními prvky. Opatření v rámci glasnosti společně s demokratizací úspěšné byly, ale přesahovaly rámec původního úmyslu glasnosti. Okrajově je také analyzována zahraniční politika Sovětského svazu v druhé polovině 80. let 20. století. Práce z části potvrzuje hypotézu, že opatření v rámci glasnosti přispěla k pádu SSSR.
Vedoucí práce: Klára Fabianková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses