Vliv Gorbačovy perestrojky na rozpad SSSR - Pešek, Jan (2018)
Cílem této práce je analyzovat ekonomické reformy prováděné Michailem Gorbačovem z doby perestrojky. První část práce se věnuje popisu ekonomické situace v Sovětském svazu před začátkem perestrojky. Druhá část poskytuje analýzu jednotlivých reforem a jejich dopad na sovětskou ekonomiku. U těchto reforem jsou zkoumána především jejich východiska, záměry, průběh a jejich výsledný vliv na sovětské hospodářství. Práce potvrzuje tezi, že perestrojka nebyla cestou k tržní ekonomice, ale jednalo se pouze o dílčí reformy systému centrálně řízené ekonomiky.