Komparace Leninovy Nové ekonomické politiky a Stalinova prvního pětiletého plánu - Oberreiter, Tomáš (2018)
Práce je zaměřena na komparaci hospodářských systémů a hospodářského vývoje Sovětského svazu ve 20. a 30. letech 20. století. Cílem práce je analýza ekonomických a sociálních dopadů koncepce Leninovy Nové ekonomické politiky a Stalinova prvního pětiletého plánu s důrazem na životní úroveň obyvatelstva. Teoretická část definuje oba koncepty, popisuje u obou základní charakteristické rysy, principy, cíle, fungování v praxi a hospodářsko-politické důvody k jejich zavedení. Analytická část je zaměřena na konkrétní hospodářská a ekonomická opatření realizována v rámci obou sovětských programů. Dále za pomocí vybraných makroekonomických ukazatelů analyzuje reálný dopad na hospodářství a obyvatelstvo ve vybraných vývojových fázích. Základní hypotézou výzkumu je, že Stalinův první pětiletý plán byl z pohledu vybraných makroekonomických ukazatelů úspěšnější než Leninův koncept Nové ekonomické politiky, avšak pozitivního hospodářského vývoje bylo dosaženo na úkor životní úrovně obyvatelstva. Hypotézu se díky výzkumu podařilo potvrdit.