Analýza vlivu letecké nákladní dopravy na hospodářství České republiky v letech 2008-2017 - Grabmüller, Adam (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu letecké nákladní dopravy na české hospodářství. V teoretické části jsou vysvětleny základní principy tohoto odvětví a na základě rešerše světové literatury je hodnocena jeho pozice v tržním hospodářství. V úvodu praktické části se analyzuje situace na českých letištích, především výkon nákladní dopravy a konkurenční prostředí. Největší část praktické části je věnována vlivu letecké nákladní dopravy na mezinárodní obchod České republiky, kde je analyzován vliv na čistý export, a jsou odhaleni nejvýznamnější obchodní partneři v letecké nákladní dopravě pro Českou republiku. Součástí analýzy je i srovnání České republiky se sousedními státy v rámci tohoto odvětví, kde je důraz kladen na komparativní výhody v letecké nákladní dopravě. V následující části je toto odvětví srovnáváno s ostatními druhy nákladní dopravy v České republice.