Analýza vývoje vládního dluhu České republiky v období let 2008 až 2017 - Ulrych, Jan; Štípek, Vladimír, 1986-; Maule, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Bakalářská práce se soustřeďuje na téma veřejného zadlužení v České republice. Dává si za cíl autenticky popsat ekonomickou situaci veřejných financí, respektive jejich výdajovou složku a vývoj v letech 2008 až 2017. Teoretická část pojednává o vládním dluhu jako pojmu zasazeného v teorii veřejného sektoru a veřejných financí. Přestaveny jsou nejdůležitější ekonomické školy a jejich názor na veřejné zadlužování. Zároveň je popsán vliv dluhové fiskální politiky v ekonomické teorii na modelech AD-AS, Philipsovi křivky a modelu trhu zapůjčitelných fondů. Praktická část nastiňuje skutečnou realitu od roku 2008, s přihlédnutím na české politické prostředí a vývoj makroekonomických faktorů v témže období. Tím, že Česká republika vykazuje relativně dobré rozpočtové a dokázala hospodářskou krizi překonat bez větších potíží, je hlavním cílem analyzovat jednotlivé instituce veřejného sektoru a ukázat jejich celkové hospodaření, načež i změny ekonomických veličin, jako je HDP, inflace, nezaměstnanost. V dalších kapitolách je popsán vliv ekonomické krize na veřejné finance, co stálo za jejím vznikem a jakým způsobem dopadla na evropský kontinent. Nebude opomenut ani způsob, jak se Evropská unie snaží bojovat se stále rostoucí zadlužeností některých svých členů, obzvláště pokud přijaly společnou měnu. V závěru je předložen vlastní názor autora a jeho koncepce řešení problému, který vychází z poznatků reforem veřejných financí, které v České republice za dané období proběhly.
Vedoucí práce: Vladimír Štípek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses