Analýza jugoslávsko-sovětské roztržky po druhé světové válce a její vliv na politickou a hospodářskou situaci obou zemí v kontextu mezinárodních vztahů - Forejt, Jakub (2018)
Tato práce se zabývá mezinárodní roztržkou mezi Jugoslávií a Sovětským svazem, která se odehrála mezi lety 1948 a 1953. Je zde detailně analyzováno období a situace v obou zemích před, během a po době trvání tohoto konfliktu. Práce zahrnuje analýzu a komparaci obou hospodářství a jejich makroekonomických ukazatelů a vliv tohoto konfliktu na ně. Jsou zde také porovnány mezinárodní vztahy obou zemí a vliv, jaký na ně měla roztržka. Je zde také popsán vliv na jugoslávské obyvatele a zejména persekuce jugoslávské prosovětské opozice. Konflikt je popisován a analyzován až do roku 1953, kdy umírá sovětský vůdce Stalin a na jeho místo byl dosazen Chruščov, a konflikt tak skončil.