Analýza jugoslávsko-sovětské roztržky po druhé světové válce a její vliv na politickou a hospodářskou situaci obou zemí v kontextu mezinárodních vztahů - Forejt, Jakub; Kovář, Martin, 1965-; Švejdová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Tato práce se zabývá mezinárodní roztržkou mezi Jugoslávií a Sovětským svazem, která se odehrála mezi lety 1948 a 1953. Je zde detailně analyzováno období a situace v obou zemích před, během a po době trvání tohoto konfliktu. Práce zahrnuje analýzu a komparaci obou hospodářství a jejich makroekonomických ukazatelů a vliv tohoto konfliktu na ně. Jsou zde také porovnány mezinárodní vztahy obou zemí a vliv, jaký na ně měla roztržka. Je zde také popsán vliv na jugoslávské obyvatele a zejména persekuce jugoslávské prosovětské opozice. Konflikt je popisován a analyzován až do roku 1953, kdy umírá sovětský vůdce Stalin a na jeho místo byl dosazen Chruščov, a konflikt tak skončil.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses