Platnost ricardiánské ekvivalence v České republice - Brabec, David; Němec, Petr; Janíčko, Martin, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
V této práci zkoumám platnost ricardiánské ekvivalence v České republice. První část textu věnuji teoretickému vymezení neutrality dluhu a shrnutí dosavadní literatury. Diskutuji podmínky nutné pro platnost ekvivalence a prezentuji závěry vybraných zahraničních studií. V druhé části testuji platnost ekvivalence na čtvrtletních datech z let 2000 až 2016. Metodou nejmenších čtverců odhaduji model, ve kterém úspory domácností závisí na deficitu státního rozpočtu. Zjišťuji, že v České republice dochází k částečné kompenzaci vládního deficitu soukromými úsporami, ale hypotézu o perfektní ekvivalenci zamítám.
Vedoucí práce: Petr Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses