Komparace systému vyplácení peněžité pomoci v mateřství a rodičovského příspěvku v České republice a Velké Británii v období let 2007-2016 - Pustinová, Klára (2018)
Cílem bakalářské práce je komparace systému vyplácení dávek v mateřství a rodičovství vČeské republice a Velké Británii. Je provedena analýza výpočtu peněžité pomociv mateřství a rodičovského příspěvku v České republice a Statutory Maternity Pay aMaternity Allowance ve Velké Británii. Rozdíly mezi jednotlivými systémy vycházejí zodlišného přístupu k sociální politice. Britský systém sociálního státu vychází z liberálníhomodelu, naproti tomu český systém má základy v redistributivním modelu. Dávkyv britském systému jsou příjmově testované a primárně vyplácené zaměstnavatelem.Naopak v českém systému dávky vyplácí výhradně stát a příjmově testované jsou pouzez části. Český systém navíc umožňuje čerpání dávek po delší dobu, tj. až do 3 let věkudítěte naopak britský systém umožňuje čerpání mateřské dovolené po dobu 52 týdnů ačerpání dávky pouze po dobu 39 týdnů. Analýzou bylo zjištěno, že český systém jesolidárnější, v případě pobírání dávek nahrazuje vyšší procento původních příjmů.V případě peněžité pomoci v mateřství se jedná o procento vyšší než u vyplácenírodičovského příspěvku. Naproti tomu britský systém je více ekvivalentní