Aplikace teorie spotřební funkce v prostředí České republiky - Škrabka, Martin; Chytil, Zdeněk, 1949-; Čermáková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Bakalářská práce se zabývá tématem spotřeby domácností v České republice za uplynulých přibližně 20 let. Cílem je potvrdit hypotézu, že MPC leží blízko 1 a dále ověřit Keynesův předpoklad, že růst disponibilního důchodu vede k poklesu APC, tedy, že vývoj odpovídá Keynesově pojetí spotřební funkce. Testování hypotézy bylo provedeno na ročních datech z ČSÚ za použití metody OLS. Model zahrnující celkovou spotřebu domácností z důvodu nízkého MPC a nejednoznačného vývoje APC neprokázal platnost Keynesovy teorie. Vyloučením střednědobé a dlouhodobé spotřeby z modelu došlo ke snížení odhadu MPC z 0,54 na 0,44, což není konzistentní s Keynesovým tvrzení o MPC výrazně blíže 1. Ačkoliv vývoj APC v tomto modelu již koresponduje s Keynesovými předpoklady, z celkového hlediska spotřeba domácností v ČR nenaplňuje znaky Keynesovy spotřební funkce a testovaná hypotéza tak byla zamítnuta. Dalšími testy bylo prokázáno, že výše spotřeby domácností není determinována jen současným disponibilním důchodem, ale také výší spotřeby v minulém roce.
Vedoucí práce: Zdeněk Chytil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses