Účast Československa na vzniku Mezinárodního měnového fondu a Světové banky 1941 - 1945 - Černá, Karolína; Váňa, Daniel; Dufek, Pavel, 1968-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Tato diplomová práce se zabývá účastí československé reprezentace na vzniku Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v letech 1941 - 1945. Vznik bretton-woodského měnového systému byl logickým vyústěním předchozího vývoje mezinárodních měnových vztahů a tedy reakcí na poučení z krizí globálního ekonomického a politického systému, vrcholících v katastrofu 2. světové války. Obě měnové instituce, jež byly výsledkem Bretton-Woodské konference konané v roce 1944, měly podporovat skrze mezinárodní finanční spolupráci rozvoj mezinárodního obchodu a ekonomický růst a také vytvářet podmínky nezbytné pro hospodářský blahobyt členských států a světový mír po skončení 2. světové války. I přes složitou politickou a ekonomickou situaci, ve které se Československo na začátku 40. let nacházelo, měla jeho delegace relativně významný podíl na vzniku bretton-woodských institucí. Českoslovenští delegáti se aktivně účastnili nejen ustavující konference v Bretton-Woods, ale také mezinárodních měnových jednání jí předcházejících. Na těchto jednáních hájili zájmy nejen Československa, ale také dalších malých, okupovaných nebo válkou zdevastovaných evropských států a usilovali především o prostředky na obnovu ekonomik a také demokratických režimů těchto států.
Vedoucí práce: Daniel Váňa
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses