Finanční přínosy legalizace marihuany v ČR do státního rozpočtu - Tolkner, Kristián; Kubelková, Karina, 1983-; Křeček, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Diplomová práce se zaměřuje na finanční přínosy legalizace marihuany v ČR do státního rozpočtu. Teoretická část se zabývá vymezením měkkých drog, postavením marihuany mezi ostatními drogami z hlediska zdravotního a sociálního rizika, současnou právní úpravou marihuany v českých zákonech a legalizačním procesem v Coloradu. Dále jsou zde představeny teoretické přístupy, na jejichž základě je proveden odhad daňového výnosu z prodeje marihuany. Cílem práce je výpočet potenciálního finančního přínosu z legalizace marihuany do státního rozpočtu v ČR za rok 2016. Tento přínos je součtem úspor výdajů státního rozpočtu na represi a potenciálních daňových výnosů. V praktické části je odhadována poptávka po marihuaně v ČR na základě dostupných statistických dat. Na straně nabídky jsou odhadnuty náklady na vypěstování jednoho gramu marihuany ve výši 21,8 Kč/g, ze kterých jsou vypočítány potenciální daňové výnosy za použití rozdílných sazeb spotřební daně. Při použití sazby spotřební daně 27 % + 2 142 Kč/kg je celkový finanční přínos odhadován ve výši 1,479 až 2,504 mld. Kč. Při spotřební dani 40 % + 2 142 Kč/kg je celkový finanční přínos odhadován ve výši 1,555 až 2,842 mld. Kč. Při zavedení spotřební daně ve výši 153,85 Kč/g je celkový finanční přínos odhadován ve výši 2,725 až 7,616 mld. Kč.
Vedoucí práce: Karina Kubelková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses