Vztahy zastoupení v ověřovacích zakázkách - Bobek, Michal; Marek, Petr; Králíček, Vladimír, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Disertační práce propojuje dvě ekonomické oblasti – ověřování a teorii zastoupení. V dizertační práci jsou představeny aktuální poznatky v oblasti ověřování a teorie zastoupení. Ověřování je zkoumáno s ohledem na jeho ekonomickou funkci a jsou představeny teorie vysvětlující vznik a existenci ověřování. Teorie zastoupení je prezentována v historickém vývoji a v aktuální úrovni znalostí. V práci jsou také zkoumány náklady zastoupení z pohledu principála a agenta a taktéž je navržena všeobecná definice nákladů zastoupení. Z pohledu ověřování jsou prezentovány aktuální koncepty ověřovacích služeb podle IFAC a US GAAS, oba systémy jsou porovnány a následně jsou definovány jednotlivé služby tak, aby jejich definice byly univerzální a použitelné nejen v obou ověřovacích systémech, ale také mimo ekonomickou oblast. Hlavním cílem práce je analyzovat vztahy zastoupení, které vznikají v procesu ověřování. Tyto vztahy byly popsány na základě tři modelů chování auditora – ekonomicky efektivního auditora, názorově neutrálního auditora a auditora – přičemž popis byl proveden na základě rozdílného chování auditora podle těchto tří modelů. V dalším kroku byly analyzovány jednotlivé faktory, které ovlivňují vztahy zastoupení, zejména s ohledem na pozici objednatele ověření. Taktéž byly jednotlivé subjekty, které jsou zapojeny do procesu ověřování, charakterizovány a byly představeny jejich motivy a cíle a determinováno jejich postavení jako principálů a agentů, které se může měnit v návaznosti na struktuře vlastnictví auditované jednotky. V poslední části práce jsme zkoumali data podniků z České republiky, na nichž jsme analyzovali vliv vztahů zastoupení při procesu ověřování. Výsledky této analýzy potvrdily, že při procesu auditu vznikají vztahy zastoupení.
Vedoucí práce: Petr Marek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations