Efektívnosť verejného obstarávania z hľadiska dopadu na finančné ukazovatele firiem - Špinerová, Zuzana; Pavel, Jan, 1978-; Arltová, Markéta, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Cieľom práce bolo preskúmať efektívnosť verejného obstarávania s využitím finančných ukazovateľov ekonomických subjektov realizujúcich verejné obstarávania a subjektov, ktoré verejné zákazky nerealizovali. Pre empirickú analýzu boli použité verejné obstarávania stavebných prác a údaje subjektov z odvetvia stavebníctva v Českej republike v rokoch 2012 -2014. V práci je analyzovaná súvislosť medzi zapojením firiem do procesu verejného obstarávania a mierou ich ziskovosti, konkrétne rentabilitou tržieb a rentabilitou aktív. Rozdiely v ziskovosti medzi skupinami firiem boli testované s využitím t-testov a Wilcoxonovho testu. Následne boli odhadnuté dve skupiny regresných modelov s použitím prierezových údajov. Prvá skupina modelov bola odhadnutá na celom súbore firiem. Výsledky indikujú nepriamo úmerný vzťah medzi mierou účasti firiem na realizácii verejného obstarávania a ukazovateľmi rentability tržieb a rentability aktív. Druhá skupina modelov bola odhadnutá na skupine subjektov participujúcich na realizácii obstarávania v analyzovanom období. Do modelov boli zaradené premenné charakterizujúce podmienky realizovaných obstarávaní s akcentom na dosiahnutú mieru konkurencie. Výsledky indikujú negatívny vplyv vyššej miery konkurencie na ukazovatele rentability.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations