Dopady digitálních technologií na lidské rozhodování v kontextu behaviorální ekonomie - Schödel, Michael; Ševčík, Miroslav, 1958-; Munzi, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Cílem této diplomové práce je analýza vybraných behaviorálních pojmů v aplikaci nadigitální technologie (nejen) se sociálním aspektem. Zkoumání je také podroben vliv na lidské rozhodování s případnými dopady na národohospodářské úrovni. Z dotazníkového šetření vyplynulo inklinování respondentů spíše k behaviorálnímu pohledu, potvrdil se určitý vliv tzv. kotvení a podstatnou roli při rozhodování také hrály emoce či individuální morální hodnoty. Středobodem se stávají osobní informace, jež jsou dnes platidlem i obchodním artiklem. Největší technologické firmy disponují díky globalizaci a internetu daty o miliardách lidí, což skýtá různé potenciální hrozby nejen bezpečnostního charakteru. Některé společnosti využívají v konkrétních případech síly výchozího nastavení (default effect) a upřednostňují tím své služby, což se nelíbí Evropské komisi a tak uložila rekordní pokuty v rámci antitrustových zákonů. Vyvstávají také najevo případy potenciálního ovlivňování voličů skrze sociální platformy v tak zásadních událostech, jako bylo referendum Velké Británie o vystoupení z EU či americké prezidentské volby. Jaký větší dopad a vliv by digitální technologie mohly ještě mít?
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses