Překonávání bariér při vstupu na český pracovní trh se zaměřením na migranty z Ukrajiny, Ruska a Vietnamu - Prát, Šárka (2018)
Disertační práce se zaměřuje na ekonomické migranty z Vietnamu, Ukrajiny a Ruska působící na českém trhu práce. Primárním cílem disertační práce je identifikovat a posoudit překážky pro vstup vybraných skupin migrantů na český pracovní trh na základě zkušeností těch státních příslušníků, kteří jsou již na trhu práce v ČR integrováni.Sekundární cíl směřuje k nalezení způsobů a zpracování poznatků o prostředcích, které migranti volí k překonání nalezených bariér.Součástí práce je rovněž diskuze o koncepci imigrační politiky a jejího možného zefektivnění z hlediska českého trhu práce. Dále se text zaměřuje na určení a vyhodnocení možností zefektivnění uplatnění migrantů pocházejících z vybraných zemí na český pracovní trh a také na podporu a následné zlepšení zacházení s touto cílovou skupinou. Podpora efektivnosti je zhodnocena v rámci vstupu migrantů na pracovní trh.