Současná a budoucí rizika českého trhu práce - Tamchyna, Václav (2018)
Diplomová práce zkoumá současná i budoucí rizika českého pracovního trhu. Základním cílem je analyzovat postavení ohrožených skupin obyvatel spolu s faktory, které jsou klíčové z hlediska predikce rizik dopadajících na trh práce v rámci procesu digitalizace, automatizace a robotizace hospodářské činnosti. Díky úspěšnému plnění národních cílů zaměstnanosti strategie Evropa 2020 je vyvrácena hypotéza o nedostatečném zohledňování znevýhodněných skupin, naopak hypotéza zvyšování rizik dopadajících na trh práce vlivem digitalizace je částečně potvrzena. Digitalizace však na český pracovní trh přináší i pozitivní faktory – zejména rozšiřování nových forem pracovních úvazků a potenciál ve tvorbě nových pracovních míst. Dalším záměrem práce je zároveň poskytování možných opatření a doporučení, která ideálně povedou ke zmírnění dopadů zmiňovaných rizik.