Význam migrace účetních dat při implementaci informačních systémů - Singerová, Jana (2018)
Účetnictví je dnes standardně vedeno pomocí informačního systému, který slouží k naplnění základní povinnosti účetní jednotky vztahující se k účetnictví. Pořízení informačního systému představuje pro účetní jednotku významnou investici. Důvody pro pořízení dělíme na externí (rozšíření funkčnosti) a interní (nové požadavky na funkčnost). I přes vysokou vstupní investici více než 40 % implementací překročí finanční nebo časový rámec, což vede ke zhoršení kvality výstupu. Při implementaci je třeba zajistit návaznost účetních knih, přenést data kmenová i transakční a tím zajistit soulad účetních výkazů se zákonnou regulací. Migrace dat je uváděna jako jeden ze základních kritických faktorů, přesto jí není často věnována dostatečná pozornost. Eliminaci chyb z migrace dat napomáhá audit implementace, při kterém je třeba vzít v úvahu změnu zpracování účetních operací. Audit ERP systémů je specifický v tom, že vyžaduje znalosti oblasti účetnictví i oblasti IT. K zajištění úspěšné implementace v souladu s cílem, je možné definovat kritické faktory úspěchu, členěné na strategické a taktické. Mezi nejčastější CSF patří komunikace, podpora vrcholového managementu, přizpůsobení podnikových procesů a migrace dat.Ze zpracovaného dotazníkového šetření v české výrobní společnosti, ve které došlo v letech 2014-2016 k implementaci SAP Business One vyplývá, že z pohledu kritických faktorů úspěchu jsou nejdůležitější dodržení projektového plánu, spolupráce mezi odděleními, komunikace mezi centrálou a dceřinou společností a podpora managementu. Oblast migrace kmenových a transakčních dat byla identifikována pro budoucí implementaci v mateřské společnosti jako velmi kritická. V oblasti kmenových dat byl jako neužší místo identifikován čas potřebný na přípravu a čistění dat. Rozs