Význam migrace účetních dat při implementaci informačních systémů - Singerová, Jana; Mejzlík, Ladislav, 1961-; Králíček, Vladimír, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Účetnictví je dnes standardně vedeno pomocí informačního systému, který slouží k naplnění základní povinnosti účetní jednotky vztahující se k účetnictví. Pořízení informačního systému představuje pro účetní jednotku významnou investici. Důvody pro pořízení dělíme na externí (rozšíření funkčnosti) a interní (nové požadavky na funkčnost). I přes vysokou vstupní investici více než 40 % implementací překročí finanční nebo časový rámec, což vede ke zhoršení kvality výstupu. Při implementaci je třeba zajistit návaznost účetních knih, přenést data kmenová i transakční a tím zajistit soulad účetních výkazů se zákonnou regulací. Migrace dat je uváděna jako jeden ze základních kritických faktorů, přesto jí není často věnována dostatečná pozornost. Eliminaci chyb z migrace dat napomáhá audit implementace, při kterém je třeba vzít v úvahu změnu zpracování účetních operací. Audit ERP systémů je specifický v tom, že vyžaduje znalosti oblasti účetnictví i oblasti IT. K zajištění úspěšné implementace v souladu s cílem, je možné definovat kritické faktory úspěchu, členěné na strategické a taktické. Mezi nejčastější CSF patří komunikace, podpora vrcholového managementu, přizpůsobení podnikových procesů a migrace dat.Ze zpracovaného dotazníkového šetření v české výrobní společnosti, ve které došlo v letech 2014-2016 k implementaci SAP Business One vyplývá, že z pohledu kritických faktorů úspěchu jsou nejdůležitější dodržení projektového plánu, spolupráce mezi odděleními, komunikace mezi centrálou a dceřinou společností a podpora managementu. Oblast migrace kmenových a transakčních dat byla identifikována pro budoucí implementaci v mateřské společnosti jako velmi kritická. V oblasti kmenových dat byl jako neužší místo identifikován čas potřebný na přípravu a čistění dat. Rozs
V oblasti transakčních dat byla identifikována jako problematická doba potřebná na přípravu a extrakci dat z původních systému a množství modifikací dat. Obvyklá doba pro přípravu dat se pohybovala v rozmezí 2-4 měsíce. Výsledky dotazníkového šetření byly použity při vytváření strategie v mateřské společnosti pro projekt implementace ERP systému zahrnujícího všechny klíčové procesy ve společnosti.Oblast dalšího výzkumu se bude soustředit jednak na vyhodnocení probíhající implementace v mateřské společnosti, jednak na výzkum podobných projektů v jiných společnostech.
Vedoucí práce: Ladislav Mejzlík
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations