Analýza vývoje cen na českém trhu nemovitostí v letech 2000 - 2017 - blíží se realitní bublina? : - Klumplerová, Petra (2018)
Diplomová práce se zaměřuje na cenový vývoj rezidenčního trhu v České republice v období 2000 – 2017 se zaměřením na realitní trhy v Praze a Zlínském kraji. Tento vývoj je analyzován pomocí komparace s vývojem fundamentálních faktorů strany poptávky a nabídky na trhu s bytovými nemovitostmi. Identifikace cenové bubliny na rezidenčním trhu je provedena pomocí Hodrick Prescottova filtru. Závěr práce je věnován komparaci cenového vývoje na trhu s bydlením s pobaltským státem Litva. Zjištěné výsledky naznačují rychlejší tempo růstu cen bytových nemovitostí v ČR nekorelujících s fundamentálními faktory, především na trhu Praze, kde je taktéž identifikována cenová bublina ke konci sledovaného období.