Management inovací v éře digitalizace - Khvorost, Polina (2018)
Diplomová práce se zabývá otázkou řízení inovací v éře digitalizace. Teoretická část práce je zaměřená na novou realitu, vlastnosti a výzvy digitální transformace a důležitost řízení inovace jako jednoho z předpokladů zajištění konkurenceschopnosti firem. Hlavním úkolem společností a státu je podpora a rozvoj inovace, které jsou součástí národního inovačního systému (NIS). Foresight, rapid foresigh a skupinová dynamika – metody, které umožňují účastníkům NIS inovovat společnou cestu do budoucnosti. Hlavním cílem práce je analýza inovačního systému Ruska. Pozornost je věnovaná Národní technologické iniciativě a jednomu z klíčových směrů, kterým je program – Energynet (“Trh energie“). Na příkladu Energynet je zanalyzovaná účinnost programu a vybrané metody práce zaměřené na budoucnost v rámci strategického sezení. Účinnost strategického sezení byla zhodnocena pomocí rozhovoru s klíčovými účastníky sezení. NTI byla provedena SWOT-analýza a byly navrhnuty doporučení. NTI je především prostředí, které spojuje všechny klíčové hráče a účastníky trhu. Používaná metodologie umožňuje v docela krátké době konsolidovat názory účastníků pro tvorbu strategie. Pro přežití v budoucnosti je nejdůležitější schopnost vlády, soukromých společností a vědecké komunity přizpůsobovat se změnám.