Psychometrie na Facebooku a její využití v marketingu malých a středních podniků - Jeřábek, Pavel (2018)
V době, která umožňuje inzerci a oslovení obrovské masy obyvatel na sociálních sítí jsou kladeny stále větší nároky na to mít pokročilejší nástroje pro přesní cílení a analýzu marketingové strategie. Při tomto snažení může být psychometrie mocným nástrojem, který však ve špatných rukou může způsobit výrazná bezpečnostní rizika a zásahy do soukromí. Je však důležité o tomto nástroji mluvit a přesvědčit uživatele, že stejně jak si chrání své osobní soukromí, je nutné si chránit i soukromí, které zachováváme díky digitální stopě. V této práci se zaměříme na definici pojmu, popíšeme si několik základních nástrojů pro marketing malých a středních podniků v digitálním prostředí, abychom metodou výzkumu verifikovali účinnost tohoto nástroje a následně vytvořili rámec pro možné použití v jejich marketingu. Zjistili jsme, že psychometrickou analýzu i bez obsáhlých znalostí sociologie, statistiky a psychologie, dokážeme reprodukovat i pro užití v online reklamě, jejíchž výsledky mohou být cenným nástrojem pro jednotlivé obchodníky a nikoli pouze metodou používanou velkými reklamními agenturami.