Šikana a její prevence na ekonomicky zaměřených SŠ - Veselá, Zuzana; Krpálková-Krelová, Katarína; Krejčová, Kristýna, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Tématem diplomové práce je problematika šikany a její prevence na ekonomicky zaměřených středních školách. V teoretické části se zabýváme především základním vymezením šikany a oblastí prevence. Zmíněné pojmy jsou nezbytné zejména pro pochopení elementárních jevů a vztahů v rámci daného okruhu problémů. Značná část je věnována charakteristice šikany a objasnění šikanujícího chování, dále se v práci seznámíme s vývojovými stádii a budeme se také zabývat typologií obětí a agresorů. Teoretická východiska zahrnují ještě tématiku kyberšikany, kterou považujeme za takzvaný fenomén dnešní doby. V rámci kyberšikanování si uvedeme hlavně odlišnosti jednotlivých forem šikany, potom také prostředky a distribuční kanály. Poslední, ale ne méně důležitou součástí, jsou možnosti prevence a intervence proti šikaně. Právě díky prevenci a preventivním opatřením můžeme šikanu na školách alespoň zčásti eliminovat a dát tak společnosti najevo svůj postoj k danému tématu. Praktická část práce zahrnuje dotazníkové šetření, které mělo za cíl zjistit postoje a zkušenosti žáků se šikanou, případně poukázat na výskyt šikany na středních školách. Šetření je doplněno individuálními rozhovory s výchovnými poradci a metodiky prevence, které se zaobírají především výskytem šikany na výzkumných školách. Řízené rozhovory se také soustředí na prevenci proti šikaně. V následující části pak uvádíme doporučení a zajímavé možnosti v oblasti prevence.
Vedoucí práce: Katarína Krpálková Krelová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: učitelství ekonomických předmětů pro střední školy [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses