Zdravé město v mezinárodním kontextu - Žaludová, Jesika (2018)
Vzhledem k rostoucímu významu implementace udržitelného rozvoje a konceptu Zdravé město roste v posledních letech množství zahraničních projektů, do kterýchse Zdravá města zapojují a které mají významný vliv na rozvoj na místní úrovni.Cílem této práce je proto zhodnocení významu zapojení Zdravých městdo mezinárodních projektů a jeho dopad na místní rozvoj vybraných Zdravých měst Litoměřic a Chrudimi.Na základě literární rešerše je představen jako základní mezník udržitelný rozvoj, který začal formovat projekt Zdravé město a zároveň je detailně představen koncept Zdravé město, a jakou roli v něm hraje mezinárodní spolupráce a partnerství.Praktická část je pak obrazem terénního šetření vybraných Zdravých měst Litoměřica Chrudimě a zabývá se otázkou intenzity mezinárodního působení projektu a analýzou významných bariér, které tomuto trendu zabraňují, ale také představením významných přínosů, které projekt posouvají stále kupředu. Výsledkem tohoto výzkumu je zjištění, že ačkoliv Zdravá města vnímají oblast participace na mezinárodních projektech za významnou a velmi užitečnou, v praxi ji příliš nevyužívají. S tím zároveň souvisí institucionální ukotvení projektu, které se jeví jako výrazný problém, a proto v závěru práce navrhuji ideální institucionální model, v němž největší roli hraje změna statutu Národní sítě Zdravých měst České republiky.