Vývoj HDP v Českej republike a na Slovensku v rokoch 2008-2017 - Nováková, Kamila (2018)
Cieľom diplomovej práce je spracovanie dát a následná analýza vývoja Hrubého domáceho produktu v Českej republike a na Slovensku v období rokov 2008 až 2017. Diplomová práca  je zameraná na detailnú analýzu jednotlivých zložiek výdajovej metódy, v rámci oboch krajín, v sledovanom časovom intervale a ich vplyv na celkový vývoj Hrubého domáceho produktu. Obsahom práce je takisto medzinárodné porovnanie s Európskou úniou a takisto aj medzi obom štátmi navzájom medzi sebou. V práci sú využívané makroekonomické dáta národných účtov z jednotlivých štatistických úradov a postupy analýz vychádzajú z odbornej literatúry a metodík štatistických úradov. Na základe výsledkov uskutočnenej analýzy je možné skonštatovať, že po krízovom období z rokov 2009 a 2012 – 2013 sa obe ekonomiky v priebehu posledných 4 sledovaných rokov dostali z hlbokej recesie, čo korelovalo aj s hospodárskym rastom Európskej únie.