Vývoj a aktuální trendy prodeje umění v aukčních domech Sotheby’s a Christie’s - Noskyová, Kateřina (2018)
Diplomová práce Vývoj a aktuální trendy v aukčních domech Sotheby´s a Christie´s se zabývá celosvětovým trhem s uměním, který v posledních letech přináší hromadu aukčních rekordů, které jsou široké veřejnosti prezentovány pomocí médií. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická se zabývá převážně historií aukčních domů, popisuje aktéry, typy aukcí a zákony, které na tomto trhu působí a kterými se každý, kdo na něm chce fungovat, musí řídit. Praktická část potom analyzuje prodeje a množství aukcí v jednotlivých síních. Na základě analyzovaných dat práce ukazuje trendy, které se na tomto trhu objevují, ať se již jedná o geografické rozložení, trendy, které přinášejí nové technologické možnosti či kategorie, které zájemci nejčastěji vyhledávají a do kterých investují. V posledním oddílu praktické části práce představuje data, která každoročně přináší organizace The European Fine Art a zakončuje tak analýzu světového trhu s uměním