Ekonomické a legislativní aspekty aukčního trhu s výtvarným uměním v České republice - Vičarová, Barbora (2018)
Diplomová práce se věnuje tématu aukcí výtvarného umění v České republice, s důrazem na ekonomiku a legislativu. Analyzuje současný stav českého trhu s výtvarným uměním, srovnává ho se zahraničím a definuje legislativní opatření trhu a ekonomické nástroje nebo teorie, které s obchodem s výtvarným uměním souvisí. V teoretické části jsou vymezeny hlavní pojmy a typologie aukcí, následně je popsán současný stav trhu a je shrnuta dnešní praxe, která vychází z platné legislativy. Popsán je celý průběh aukce a její náležitosti a také aktéři na trhu s uměním. Praktická část přináší tři polostrukturované rozhovory s odborníky, které odpovídají na tematické otázky a nastiňují hlavní problémy, řešení a trendy aukčního trhu s výtvarným uměním u nás i v zahraničí.